• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MyBread

Zelf Brood Bakken

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Home
  • Blog
  • Recepten
  • Galerij
  • Shop
    • Pak-je voordeel
    • Producten
  • Over ons
  • Contact
  • 🛒

Blog

Melkbroodjes met stukjes chocolade

Zin in zoetigheid? Met dit recept maak je heerlijke zoete broodjes die zelfs zonder enig beleg behoorlijk smaakvol zijn. 

Ingrediënten:

– 1 pak MyBread Spelt-Volkoren broodmix (500 gr.)
– 225 ml (verse) melk
– 150 ml heet water
– 50 gr. witte of bruine chocolade

Voeg de melk en het hete water samen zodat je een lauwwarm mengsel krijgt.
Doe de broodmix samen met de melk en water in een mengkom. Snijd 50 gram witte of bruine chocolade in kleine brokken en voeg deze erbij. Mix het geheel tot een deeg in twee tot drie minuten. Dek de kom af met een droge theedoek en laat reizen voor 30 minuten. 

Na 30 minuten kneed je vervolgens het deeg goed door en vorm je 8 gelijke bolletjes. Deze leg je op de bakplaat afgedekt met een theedoek te rijzen voor nog eens 45 minuten. 

Wanneer de bolletjes zijn gerezen, bak je de broodjes in ongeveer 20 – 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 

Nog niet zoet genoeg voor je? Smeer dan met hazelnootpasta. Eet smakelijk!

Recepten

Melkbrood met kamille – Brood voor op de paastafel

Wil je met pasen een heerlijk brood op tafel serveren? Dit recept is heel eenvoudig te maken maar vooral ook heel erg lekker. 

Ingrediënten:

– 1 pak MyBread Spelt-Volkoren broodmix (500 gr.)
– 225 ml (verse) melk
– 150 ml water
– Zakje kamillethee
– 10 gr. roomboter

Breng water aan de kook. Wanneer het water heeft gekookt trek je hiervan 150 ml kamillethee. 

Giet 225 ml melk samen met de kamillethee en zorg ervoor dat de temperatuur van dit mengsel lauwwarm is. 

Doe de MyBread Spelt-Volkoren broodmix samen met 10 gram boter in een kom en voeg hier het mengsel van de melk met kamillethee aan toe. Mix het tot een deeg in ongeveer 3 tot 5 minuten. 

Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een schone theedoek.

Na 30 minuten strooi je wat bloem over het deeg en over het aanrecht en kneef je met de handen het deeg tot een mooie broodvorm. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier, afgedekt door een theedoek, te rijzen voor nog eens 45 minuten.

Na 45 minuten plaats je het brooddeeg in een voorverwarmde oven en bak je het in circa 50 op 200 graden.

Beleg tip: Heerlijk met romige brie en walnoten.

Recepten

Liever Volkoren of Spelt-Volkoren?

MyBread heeft twee verschillende broodmixen waaruit je kunt kiezen: Volkoren en Spelt-Volkoren. Beide heel gezond, vol vitamine B en mineralen en zeer vezelrijk. 
Hoe maak je de keuze tussen beide mixen?

Graankorrel

Beide broodmixen heten volkoren, maar volkoren zegt eigenlijk alleen iets over de manier waarop het graan in je product is verwerkt. Volkoren betekent simpelweg dat de hele graankorrel is gebruikt. Dit maakt onze broodmixen gezond. 

In de Volkoren mix zit volkoren tarwemeel. In de Spelt-Volkoren mix zit volkoren speltmeel. Het verschil is daarmee dus de spelt en de tarwe. 
Spelt is een oeroude graansoort die tot in de middeleeuwen veel werd gebruikt. Na de middeleeuwen werd er massaal overgegaan op tarwe omdat het vanuit productie oogpunt een makkelijker te verwerken graankorrel is vergeleken met spelt. In de laatste jaren verschijnt spelt echter weer vaker ten tonele en kun je spreken van een heuse comeback. Dit komt waarschijnlijk door het zogenaamde gezonde karakter wat spelt heeft toebedeeld gekregen. Niet geheel onterecht, want het is zeker gezond maar het is zeker niet veel gezonder dan volkorenbrood van tarwemeel. 
Tarwe is naast rijst en maïs een van de meest voornaamste granen waar de mens zich mee voedt. Tarwe is met name rijk aan vitamine B en mineralen in de kiem en de zemel. Dit zit aan de buitenkant van de graankorrel en vind je alleen terug in volkorenmeel producten.

Structuur en Smaak

Het grootste verschil tussen beide broodmixen (en dus graansoorten) zit hem in de structuur en smaak.

De structuur van een volkoren of spelt-volkorenbrood van MyBread brood verschilt erg van elkaar. Zo is de korst van een volkorenbrood eerder krokant gebakken en de korst van het speltbrood vaak iets zachter. 

Een brood van de Spelt-volkoren mix is van structuur ook soepeler dan een brood van de Volkoren mix. Volkoren heeft meer volume en spelt-volkoren is daartegenover weer een stuk luchtiger. 

Qua smaak is de Volkoren broodmix voller van smaak en kenmerkt het zich door de authentieke smaak van echt brood. 

De Spelt-Volkoren broodmix heeft iets meer pit en heeft een lichte nootachtige smaak.

Smaken kunnen en zullen verschillen. 

Twijfel jij over welke broodmix jij het lekkerst zal vinden? Probeer ze gewoon eens allebei uit en laat het ons vooral weten welke jouw voorkeur heeft. Wij zijn altijd benieuwd en vinden het leuk om van je te horen.

MyBread Brood Blog

Hoe krijg ik luchtiger brood?

Met de broodmixen van MyBread maak je rustieke broden met een stevige structuur die lekker vol zijn van smaak en goed vullen. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een luchtiger brood je ook wel aanspreekt van tijd tot tijd. 

IETS LANGER DOORKNEDEN
Door het kneden van je deeg maak je het deeg elastisch doordat de gluten worden geactiveerd. Kneed het deeg goed door om de gluten goed hun werk te laten doen in het rijsproces, wat zorgt voor een luchtiger deeg. 

LANGER LATEN RIJZEN
Wist je dat wanneer je het brood langer laat rijzen, dit ook kan zorgen voor een luchtiger brood? In het rijsproces neemt volume van het deeg toe. Door het rijsproces te verlengen, zul je merken dat je brood al veel luchtiger wordt. Probeer bijvoorbeeld eens zowel de voorrijs als de narijs te verlengen met beiden een kwartier.  

NARIJS OP WARMERE TEMPERATUUR 
Ook de temperatuur kan een groot verschil maken in het rijsproces. 
We raden altijd aan om het deeg te laten rijzen op minimaal kamertemperatuur. Maar wist je dat je ook de oven kunt gebruiken als rijskast tijdens de narijs?

Dit doe je als volgt:
Plaats een schaaltje met een laagje water in de oven, dit voorkomt dat het deeg uitdroogt of dat er eventueel al korstvorming ontstaat. Warm de oven op tot ongeveer 40 graden. Wanneer de oven is opgewarmd zet je de oven weer uit. Plaats het brooddeeg in de oven en laat het rijzen totdat het volume flink is toegenomen.

MyBread Brood Blog

Stokbroodjes met Zongedroogde Tomaat en Rozemarijn

Deze variatie is heerlijk om op tafel te zetten tijdens een diner of bij de BBQ.
Het is heel makelijk te maken. Je hoeft enkel wat snijwerk te verrichten gevolgd door de drie stappen van de MyBread broodmix.

TIP: Een heerlijke combinatie met ons recept voor kruidenboter.

Ingrediënten:

– 1 takje verse rozemarijn
– 75 gr. zongedroogde tomaat
– 10 ml olie (uit het potje van de zongedroogde tomaat)

Maak de blaadjes rozemarijn los en hak deze samen met de zongedroogde tomaat fijn.

Schenk 10 ml olie uit de pot van de zongedroogde tomaten en meng dit samen met het mengsel van zongedroogde tomaat en rozemarijn in een mengkom. Voeg een van de broodmixen (500g) van MyBread toe en volg de eerste stap zoals aangegeven op het etiket.


TIP: Het is aan te raden om het water met 10 ml te verminderen, omdat je 10 ml olie toevoegt. Het deeg wordt anders te kleverig bij het het kneden.

Na de voorrijs kneed je het deeg. Wanneer het deeg mooi soepel is, maak je drie bolletjes. Deze rol je uit in de vorm van kleine stokbroodjes, waarnaar je ze op een bakplaat legt.

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte houdt tussen de broodjes voor de tweede rijs.

Wanneer het brood is gerezen maak je een aantal inkepingen en plaats je het voor 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Eet smakelijk!

Recepten

Heerlijke kruidenboter

Deze kruidenboter is de absolute hit op iedere BBQ en borrel. De kruidenboter heeft een zeer authentieke smaak en wijkt mogelijk wat af van de meeste kruidenboters. Wanneer je deze kruidenboter op tafel zet voor je gasten, wees dan voorbereid op enthousiaste reacties en het verzoek het recept te delen.

Ingrediënten:

– 150 gr. ongezouten roomboter
– teentje knoflook
– 1 theelepel Sambal Badjak (of Brandal)
– 1 theelepel gedroogde peterselie

Laat de roomboter een klein beetje zacht worden in een kommetje buiten de koelkast. Pers of snijd de knoflook fijn, strooi de peterselie erbij en voeg de sambal toe.

De sambal is zoet en niet al te scherp. Dit maakt de smaak zacht en extra bijzonder.

TIP: heerlijk in combinatie met een versgebakken stokbroodje met zongedroogde tomaat en rozemarijn.

Recepten

Spiegelei met Kaas en Bosui

Dit gerecht is heel eenvoudig te maken en heerlijk als lunch.
Bosui met kaas is een ontzettend lekkere combinatie maar omdat de bosui vers gesneden en gegeten wordt kan deze wat heftig zijn. Kijk dus eerst nog even in je agenda of je niet nog belangrijke afspraken hebt staan ; )

Ingrediënten:

– 1 ei
– plak Jonge Kaas
– peper en zout
– snee rustiek brood
– bosui

Verwarm olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Leg een plak jonge kaas in de pan en daar bovenop breek je het ei in de pan. Bak het ei mee.

Snijd ondertussen alvast een snee brood af en hak het bosuitje tot ringetjes.

Wanneer het eiwit van het spiegelei is gestold en je een mooi spiegel ei hebt gebakken, neem je een spatel met een groot oppervlak en schuif je deze voorzichtig onder de kaas en het ei en til je dit op. Schuif het snee brood eronder in de pan en dek het weer af met de kaas met het ei. Bak het brood nog even mee, zodat het brood lekker krokant wordt.

Dien het geheel op en strooi je nog wat peper en zout over het dooier en als laatste garneer je het geheel met de verse bosui.

Eet smakelijk.

Recepten

MyBread Variaties en heerlijke Recepten

Recepten voor heerlijke smeersels, variaties en bijpassende gerechten.

Recepten

Brood bakken in de Broodbakmachine

De broodmixen van MyBread zijn niet alleen goed met de hand te maken, ze zijn ook ideaal te gebruiken voor in je broodbakmachine. In de broodmix zitten namelijk alle ingrediënten inclusief zout en gist. Je hoeft nog enkel en alleen water toe te voegen. 

Hoe bak ik een brood in de broodbakmachine?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 7c3e0e31-d25b-4735-bc90-4d61b63051af-2-edited.jpg

Giet eerst 350 ml water van 20-25 graden celcius in de machine. De temperatuur is belangrijk, dit zorgt namelijk voor een goede deegtemperatuur. Is het water te koud, dan blijft het brood wat compact en rijst het onvoldoende. Is het water te warm dan heb je kans dat het brood instort. Wij raden aan om hier dus goed op te letten.

Doe het pak MyBread broodmix in het bakblik van de broodbakmachine. Kies vervolgens een programma met een totale werktijd van 2,5 – 3 uur op de stand: ‘normaal’ of ‘basis’.

Bij de Spelt-Volkoren broodmix raden wij het aan om geen volkoren programma te gebruiken.

Wil je nog iets toevoegen zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten of zaden? Ook dat is geen enkel probleem met de broodmixen van MyBread.

Dit alles kost je ongeveer bij elkaar 2 minuten inspanning.

Is het brood klaar, besprenkel het dan met wat water. Zo krijgt het brood een mooiere korst. Laat het brood goed afkoelen. Wanneer je het brood te snel aansnijdt heb je kans dat je het kruim kapot maakt en heb je een minder mooie snee brood.

Wil jij jouw ervaring delen of heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? We vinden het leuk om van je te horen.

MyBread Brood Blog

Inkepingen maken

Waarom maak je een inkeping in een brood?

Wanneer het brood de oven in gaat zal het ook in de oven nog een stuk gaan rijzen. Doordat de warmte van de oven de korst vormt, breekt het rijsproces het brood open en zo ontstaan er scheuren in het brood. Dit natuurlijke proces maakt dat het brood er extra rustiek uitziet. Met een inkeping kun je het brood in de oven gecontroleerd laten rijzen. Het brood breekt dan open op de plekken waar jij de inkepingen hebt gemaakt.

Een inkeping maak je met een scherp mesje. Bakkers gebruiken hiervoor een mesje wat ergens iets wegheeft van een scheermesje. Een zogeheten ‘lame’ of ook wel ‘bread scoring tool’. Maar met een goed geslepen en scherp keukenmes werkt het voor de thuisbakker ook helemaal prima.

De inkepingen maak je net voor het moment dat je het brood in de oven plaatst.

Wil je een mooi contrast maken, strooi dan eerst wat bloem over het brood voordat je de inkepingen maakt.

Je kan eindeloos varieren en oefenen totdat je jouw eigen handtekening hebt gevonden.

Wil je jouw creatie met ons delen? We vinden het leuk om van je te horen.

MyBread Brood Blog

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Bekijk ook:

  • Melkbroodjes met stukjes chocolade
  • Melkbrood met kamille – Brood voor op de paastafel
  • Liever Volkoren of Spelt-Volkoren?
  • Hoe krijg ik luchtiger brood?
  • Stokbroodjes met Zongedroogde Tomaat en Rozemarijn
  • Heerlijke kruidenboter
  • Spiegelei met Kaas en Bosui
  • MyBread Variaties en heerlijke Recepten
  • Brood bakken in de Broodbakmachine
  • Inkepingen maken

Before Footer

Instagram

Footer

NIETS MISSEN?

Laat je e-mailadres achter en laat je verrassen met de lekkerste bakinspiratie en tips

CONTACT ONS

Altijd leuk om van je te horen! Voel je vrij om een berichtje te sturen wanneer je een vraag hebt, je jouw bakcreatie wil terugzien in onze eregalerij of gewoon even iets met ons wilt delen:

info@mybread.nl

  • Home
  • Blog
  • Portfolio
  • Shop
  • Contact

Copyright © 2023 · MyBread DMCA.com Protection Status