Waarom maak je een inkeping in een brood?
Wanneer het brood de oven in gaat zal het ook in de oven nog een stuk gaan rijzen. Doordat de warmte van de oven de korst vormt, breekt het rijsproces het brood open en zo ontstaan er scheuren in het brood. Dit natuurlijke proces maakt dat het brood er extra rustiek uitziet. Met een inkeping kun je het brood in de oven gecontroleerd laten rijzen. Het brood breekt dan open op de plekken waar jij de inkepingen hebt gemaakt.


Een inkeping maak je met een scherp mesje. Bakkers gebruiken hiervoor een mesje wat ergens iets wegheeft van een scheermesje. Een zogeheten ‘lame’ of ook wel ‘bread scoring tool’. Maar met een goed geslepen en scherp keukenmes werkt het voor de thuisbakker ook helemaal prima.
De inkepingen maak je net voor het moment dat je het brood in de oven plaatst.
Wil je een mooi contrast maken, strooi dan eerst wat bloem over het brood voordat je de inkepingen maakt.
Je kan eindeloos varieren en oefenen totdat je jouw eigen handtekening hebt gevonden.
Wil je jouw creatie met ons delen? We vinden het leuk om van je te horen.